Alüminyum Külçe

 

ALÜMİNYUM YUMUŞAK KÜLÇE

Alüminyum yumuşak külçe, alüminyumun mevcut halinin külçeleştirilmiş bir formudur aslında. Alüminyum, yapısı itibariyle yumuşak bir metaldir ve bu yüzden yapısı güçlü olması gereken ürünlerde veya binalarda kullanılmaya pek uygun bir metal değildir. Alüminyum yumuşak hurda, yumuşak külçeye çevrilir. Alüminyum 1100 buna örnek sayılabilir. Nispeten yumuşak bir alüminyumdur ancak tabii ki oda sıcaklığı içerisinde bu halde olmaktadır. Ancak daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi çok geniş bir yelpazede kullanılan alüminyum nasıl oluyor da bütün bu sektörlerde dayanıklı bir metal halini alabiliyor o zaman derseniz orda alüminyuma eklenen ekstra elementler devreye giriyor. Bunun detayına da alüminyum sert külçe konumuzda değineceğiz.

ALÜMİNYUM SERT KÜLÇE

Alüminyum sert külçe, yumuşak saf alüminyuma belli element ve mineraller eklenerek günçlendirilmiş alüminyumun külçeleştirilmiş halidir. Özünde yumuşak olan alüminyumun, elementler vasıtasıyla güçlendirilmesi sonrası metalin sertliği artar ancak bu destek bununla sınırlı kalmaz ve alüminyumun korozyon direnci de güçlenir. 7075-T651 gayet güçlü, fazlasıyla sert ve iyi derecede korozyon direncine sahip bir alüminyum sert külçedir. Alüminyum sert hurda, gerekli işlemler sonrası sert külçeye dönüştürülür.

ALÜMİNYUM ALAŞIMLI KÜLÇE

Alüminyum alaşım külçe, alüminyumun en çeşitli hallerinden bir tanesidir. Alüminyum, yapısı ve esnekliği itibariyle çok çeşitli alaşım hallerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu metalin üretiminde en yaygın olarak görülen 7 çeşit farklı farklı alaşım türü bulunmaktadır. Bu türler 1xx, 2xx vb. Şeklinde 7’ye kadar uzanmaktadır. Kısaca bu türlere değinmek gerekirse:
– 1000’li seriler, bu alaşım serileri arasında en saf alüminyum alaşımıdır. En az %99 oranında alüminyum içermelidir, üstün korozyon direnci vardır. Bu yüzden özel kimyasalların tutulduğu tanklarda kullanılır.
– 2000’li seriler, alaşım olarak bakır ile karıştırılıp ortaya çıkarılan alüminyum alaşımı havacılık ve uzay sanayiinde kullanılabilir.
– 3000 alüminyum serisinin karıştırıldığı manganez elementi ile ısıl işlemlere uygun hale getirilir ve bu sayede çok rahat şekillendirilebilir. Enerji jeneratörlerinde sıkça tercih edilen bir alaşımdır.
– 4000’li seriler, silikonla karışır ve erime noktasını daha düşük bir seviyeye çeker. Bu haliyle de akışkanlık seviyesi ciddi miktarda artar. Dolgu malzemeleri ve kaynak yapmak için gayet uygundur.
– 5000’li seri magnezyum ile karıştırabilir ki bu 3000 serisindeki manganez ile karıştırılmamalıdır, ikisi farklı elementlerdir. Magnezyum karışımı sonrası büyük ölçüde şekillendirilebilir bir hale bürünür ve yüksek gerilim direncine sahip olur. Bu haliyle de tank, gemi, köprü vb. Alanlarda kullanıma uygundur.
– 6000 alüminyum serisi, silikon ve magnezyumun ortak karışımı sonrası elde edilir. Boru ve kiriş gibi yapısal bileşenlerin harcında kullanılabilir.
– 7000’li son seri ise, çinko alaşımı ile karışım sağlar. Bu seri çok yüksek bir dirence sahip olduğu için yine uçak tarzı ürünler, genel bir yorumla havacılık ve uzay sektörünün önemli bir parçası haline gelir.
İmalat endüstrisinin en çok tercih ettiği seriler 3000, 5000 ve 6000 serileridir.
Alüminyum alaşımlı külçeler de tüm bu anlattıklarımızın külçe formatına sokulmuş halleridir. Kullanım kolaylığı açısından da böylesi daha çok tercih sebebidir.

Alüminyum Külçe Kullanım Alanları

  • Döküm Alaşımlandırma
  • Alüminyum Kütük (Biyet) Döküm
  • Alüminyum Rulo, Levha ve Disk Üretimi
  • Alüminyum Tel ve Filmaşin Üretimi
  • Çinko alaşımları üretimi (Zamak) ve sıcak galvaniz tesisleri
  • Elektrik motor rotoru üretimi
  • Alüminyum Toz ve Paste Üretimi

Bizeden Teklif Alınız.

    Whatsapp
    Haksan Metal
    Haksan Metal
    Merhaba!
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    1